Despre regulile de viaţă în camp
Regulile de viaţă în camp sunt cele deja cunoscute de toţi cercetaşii. Le precizăm aici, iar la sosirea în camp fiecare patrulă va primi în mapa de documente şi regulile de viaţă în camp. Reamintim deci câteva dintre acestea.
- este interzis consumul de alcool în camp sau la unităţile de alimentaţie publică din localitate, introducerea în camp a băuturilor alcoolice;
- fumatul este permis numai persoanelor cu vârsta peste 18 ani şi numai în locurile special stabilite;
- este contraindicată aducerea în camp a radiocasetofoanelor;
- este interzisă intervenţia la instalaţiile de apă şi energie electrică;
- pentru orice neînţelegere cu alţi cercetaşi sau cu lideri adulţi din stafful vâlcean sau din centrele locale participante, vă veţi adresa şefului direct sau în lipsa acestuia şefului de subcamp;
- respectarea orei de stingere este obligatorie, după această oră nemaifiind admise deplasările prin camp;
- este interzisă părăsirea campului fără acordul şefului direct şi a şefului de camp şi numai în grupuri de cel puţin trei cercetaşi;
- în caz de îmbolnăvire va fi anunţat imediat serviciul medical al campului unde se va aprecia cu privire la necesitatea deplasării la medicul din localitate;
- în cazul activităţilor ce presupun deplasarea pe munte vor fi respectate indicaţiile ghizilor şi nu se va părăsi pentru nici un motiv poteca marcată sau indicată pe harta de concurs;
- toţi participanţii sunt datori să păstreze curăţenia în camp şi în corturi;
- vor fi respectate semnele de interdicţie a accesului în unele zone cum sunt cea a staffului, grupului electrogen,magazii, staţia radio.
Câteva îndrumări privind protecţia împotriva muşcăturilor şi înţepăturilor de insecte preluate din materialul trimis de Radu Serban (c.l. Heinz Dezieriu Sibiu) numit Dosarul Căpuşa, se înţelege că ne referim în primul rând la acest pericol.
Aşadar din Dosarul Căpuşa reţinem pentru voi următoarele sfaturi:
1. In activităţile outdoor se va folosi spray anticăpuse (32 lei la farmacii) pentru a da pe ghete (se agaţă de şireturi), haine şi zonele neacoperite ale corpului. Sprayul conţine o esenţă de lămîie, nu e toxic. In cel mai rău caz vom folosi spray repellent (antitânţari) care are şi el eficiacitate, dar mai scăzută. Sunt utile şi brăţările care impregnează in piele un miros/substanţă care nu le place căpuşelor.
2. In zonele cu iarbă, se va merge cu pantaloni lungi si ghete. Pantalonii, ciorapii vor fi de culoare deschisă pentru a putea fi verificaţi uşor şi dintr-un material care nu permite aderarea (pantaloni de munte şi nu trening). E util dacă pantalonii se strâng pe picior cu elastic.
3. Se anulează jocurile care presupun tăvălirea prin iarbă, târârea. Vom sta jos doar pe foliile de plastic portocalii pe care le avem pentru a le pune sub corturi.
4. In camping, la intrarea in corturi se va pune din belsug izma (menta salbatică). E o planta care alunga căpuşele.
5. Inainte de culcare înainte se va face OBLIGATORIU o autoverificare detaliata a întregului corp, insistând asupra zonelor cu piele subţire: în spatele genunchilor, fese, zona inghinală, subbraţ, zona interioară a coatelor, abdomen, gât, cap.
Am fost de trei ori la locul de camp, am stat pe iarbă dar niciunul dintre noi nu s-a întâlnit cu bestiile …HI! Să sperăm că ne vor lăsa să ne vedem de Cupă liniştiţi. Ca în fiecare an vom avea asitenţă medicală calificată de la Ambulanţa UMAN SERV din Râmnicu Vâlcea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.