Vă anunţ că s-au mai înscris centrele locale Phoenix Arad şi Deva.
Vă invit să lecturaţi şi
Norme de disciplină, comportament şi prevenirea accidentelor în timpul acţiunilor cercetăşeşti
A. La convocare
- Se respectă ora de întâlnire
- Se poartă uniforma şi însemnele pe tot timpul deplasării
- Se aduce numai echipamentul şi materialele stabilite anterior
- Se apreciază greutatea bagajului în funcţie de posibilităţile fizice ale participantului
B.În timpul deplasării
5. Grupul rămâne tot timpul împreună şi sub supravegherea şefului
6.În cazul transportuluicu trenul, nu se va coborî în staţii şi nu se va circula în alte vagoane
7.Circulaţia pe drumurile publice se va face numai în grup compact, respectându-se regulile de circulaţie şi indicaţiile agenţilor.
8.Deplasările pe bicicletă se vor face numai în coloană la distanţă de 7-10 metri între participanţi
9. Nu este permisă rămânerea în urmă a nici unui component al grupului (se va regla ritmul marşului în funcţie de participantul cel mai slab)
10.Nu se vor consuma bauturi alcoolice. Nu se vor consuma lichide în cantităţi exagerate
12.Fiecare participant va purta şapcă sau pălărie pentru evitarea insolaţiei
C. Amenajarea campului
13.Fixarea cuielor pentru cort sau confecţionarea de bănci, mese şi alte amenajări în camp se va face numai cu ajutorul unui ciocan (nu cu pietre sau alte obiecte)
14. Toate uneltele şi sculele unităţii (sape, casmale, fierăstraie, topoare, ciocane, ş.a.) vor fi luate în păstrare de un membru al grupului care va răspunde de ele şi le va distribui la nevoie
15. Nu se vor distribui scule tăietoare (fierăstrău, topor) decât celor care fac dovada că ştiu să lucreze cu ele (instruiţi)
16.Pentru operaţiile de săpat sau transportat materiale dure se vor purta mănuşi de protecţie
17. Corturile nu se vor monta în pădure, pe malul apelor sau vale. Se alege o pajişte, pe un loc mai înalt cortul având orientarea spre răsărit
18. În jurul cortului se va săpa un şanţ de 10 cm lăţime pentru scurgerea apei de ploaie.
19. Focul de veghe şi focul pentru gătit se vor face la minimum 10 metri de cel mai apropiat cort.
20. Se vor amenaja de la început locul pentru masă, WC şi spălător
21. Se va instala sursa de apă potabilă şi se va amenaja accesul la aceasta.
D.Activitatea în camp
22. Programul de camp se organizează de către şeful de unitate, de comun acord cu participanţii şi celelalte formaţii partenere. La acţiunile naţionale se va respecta programul stabilit de organizatori.
23.Programul odată stabilit se respectă cu stricteţe (ora trezirii, mesele, obiectul activităţii, odihna, sport, jocuri, focul de veghe, ora culcării).
24.Părăsirea campului fără ştirea sau învoirea şefului constituie o gravă încălcare a disciplinei.
25.Fiecare membru al grupului, prin rotaţie şi de comun acord, va efectua anumite activităţi de interes comun (pază în camp, aducerea de lemne, spălatul veselei, veghea de noapte, ş.a.)
26. Iluminarea în cort se va face numai electric sau cu felinare de vânt. Combustibilii, ca petrol şi benzină se vor depozita la cel puţin 10 metri în loc special amenajat.
27. Nu este permisă aducerea de aparate de casetofoane în camp. În camp muzica este asigurată de cercetaşi prin mijloace proprii (voce şi chitară). Este de preferat un aparat de radio pentru aflarea unor informaţii. Dacă organizatorii găsesc de cuviinţă în funcţie şi de specificul campului vor aduce în camp instalaţii audio exploatate de serviciul de programe.
28.Nu sunt permise jocurile cu cuţite, obiecte tăioase sau bastoane. Este interzisă inscripţionarea pe arbori de nume, amintiri sau orice altceva.
29. Pregătirea locului , facerea focului şi măsurile de prevenire a incendiilor fac obiectul unui instructaj al şefului de unitate executat practic la faţa locului.
30.Nu se vor tăia sau lua lemne decât din locurile special indicate de organele ROMSILVA sau alti proprietari de păduri.
31. Dacă în apropierea campului se găsesc locuinţe, activitatea din camp nu trebuie să deranjeze sau să împiedice viaţa unor locuitori. Menţineţi un climat de prietenie şi colaborare cu localnicii.
E.Colaborarea cu celelalte unităţi
32. Relaţiile cu celelalte unităţi de cercetaşi români sau străini, aflate în acelaşi camp, trebuie să se desfăşoare în spirit de egalitate, prietenie şi colaborare permanentă. Scopul unui camp este de a consolida legăturile între tineri, de a învăţa unii de la alţii, de a lega prietenii de lungă durată.
33.Fiţi prietenoşi, deschişi, chiar dacă veţi avea unele dificultăţi în cunoaşterea limbii, acestea se rezolvă de la sine între tineri.
34.Profitaţi de experienţa mai îndelungată a colegilor de camp, reţineţi şi puneţi în aplicare tot ce aţi învăţat, experimentaţi până ajungeţi să vă însuşiţi bine metoda sau tehnica respectivă.
35. Faceţi mici schimburi de amintiri, cu obiecte făcute de voi sau de artizanat. Chiar dacă partenerii voştri au o dotare superioară, nu cereţi, dar dacă vi se oferă puteţi primi mulţumind.
36.Fiţi pregătiţi pentru ca la focurile de tabără, să prezentaţi în cadrul programelor distractive cântece, dansuri, jocuri sau costume cu specific românesc. Este normal ca orice cercetaş care merge într-o ţară străină să fie interesat de folclorul şi originalitatea obiceiurilor locale. Muzică modernă are şi el casă.
37.În cadrul şantierelor de lucru, formaţi echipe comune, astfel veţi mări timpul pe care îl petreceţi împreună spre beneficiul tuturor.
38. Respectaţi credinţa, obiceiurile şi manifestările partenerilor voştri, ele reprezintă specificul lor naţional iar pentru noi o experienţă în plus.
39. Fiţi demni în toate manifestările voastre, sfârşitul de camp trebuie să lase numai amintiri frumoase.
40. Faceţi schimb de adrese, pentru a putea continua legăturile de prietenie prin corespondenţă.
F.Reguli de igienă
41. Păstraţi permanent o igienă personală perfectă.
42.Schimbaţi cât mai des lenjeria de corp (apoi o spălaţi).
43.Aerisiţi zilnic aşternutul (sacul de dormit, salteaua, pijamaua).
44.Nu beţi apă din surse neverificate.
45.Spălaţi cu multă grijă fructele şi zarzavaturile.
46.Nu consumaţi alimente cărora nu le cunoaşteţi provenienţa.
47.Nu mâncaţi ciuperci sau fructe de pădure necunoscute.
48.Depozitaţi alimentele în locuri răcoroase şi ferite de insecte iar dacă un aliment prezintă aspecte de alterare, renunţaţi la el.
49. Consumaţi cât mai puţine alimente conservate, preparând singuri meniul zilnic.
50.Dacă nu vă simţiţi bine sau aţi suferit un mic accident, vă adresaţi de urgenţă şefului de unitate pentru primul ajutor.
51.Nu consumaţi altceva între mesele programate, masa în comun este o plăcere.
52.Nu abuzaţi de soare, puneţi pe cap o şapcă sau o pălărie pentru a vă feri de insolaţie.
53.Nu staţi în apă până vă cuprinde cu frisoane. Totul trebuie să fie cu măsură.
54.Nu intraţi în râuri adânci sau în lacuri a căror adâncime sau vegetaţie nu o cunoaşteţi.
55.Nu înotaţi singuri nicodată.
56.Nu vă cătăraţi în copacaci sau pe stânci, căderea poate produce fracturi.
57.Toate deşeurile şi resturile menajere se vor depozita într-un singur loc, stabilit de la început, iar la sfârşitul campului se vor arde sau se vor îngropa adânc.
58.Nu staţi în jurul focului în direcţia din care bate vântul, fumul este iritant.
59.Înainte de plecarea în camp, verificaţi cu multă atenţie starea încălţămintei, un bocanc strâmt sau care vă roade vă strică toată plăcerea.
60. Nu plecaţi fără o manta de ploaie sau o foaie mare din plastic (folie).
61.Dacă vă înţeapă insecte frecaţi locul cu sare, iod sau oţet/alcool medicinal care calmează durerea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.